vrijdag 10 februari 2012

Dag 4: Derde dag met JDN en vertrek naar El Valle

Na een geweldige nacht was het opstaan bij menig student geen sinecure. Bij het ontbijt was het ook beduidend minder druk en de kleine ogen spraken boekdelen. Alcohol en weinig slaap hebben hetzelfde effect in Belgiƫ als in Panama, dat was bij deze ook bewezen. Met de valiezen in geladen en klaar voor vertrek, was iedereen echter snel terug in de mood bij de aankomst van het JDN konvooi.

Ondanks de veel lagere bevolkingsdensiteit in Panama, heeft rijden in de spits in Panama-city iets weg van de Brusselse ring op vrijdagavond. Gelukkig had de pimp-van zijn installatie terug in orde gekregen en op de beats van DJ Yellow voerde Edgar groep A naar Casco Viejo. In dit idyllische oude gedeelte van de stad kregen we een ander Panama te zien met pittoreske marktjes en bizarre handelswijzen, zoals de lokale man die zich "sans gene" op een bak in het midden van de straat zette en een sigaar opstak. We bezochten enkele kerken, hadden een prachtig zicht op Panama-city en probeerden af te dingen voor de Panamese hand-gemaakte hoed, zonder veel succes overigens.


Het programma voerde ons vervolgens naar de Miraflores locks. Waar we twee dagen geleden nog op de heuvel aan de andere kant stonden, bezochten we nu het museum. Op de verschillende verdiepingen was een historisch overzicht van de werken te zien en informatie over de fauna en flora in het gebied. Het ontzag voor de werken werd alleen maar groter wanneer we te zien kregen met welke steam-powered machines de werken werden uitgevoerd in die tijd. Ook de maquette van de oude baggerboot was de moeite waard om te zien. Ondertussen voeren langs de venster grote containerschepen voorbij, met duizenden containers met bestemming: de andere kant van de wereld.


Voor de lunch mochten we naar het Intercontinental Playa Resort. Zoals de naam wel doet vermoeden was dit een beach resort met alles erop en eraan. De maaltijd was heerlijk en overvloedig. Het zwembad was echter verboden tenzij je voor een zwempartij 125 dollar op tafel kan leggen, dan maar zwemmen in de eigen bezwete t-shirts van de zon geeft zoals steeds weer ferm van katoen.



Het einde van de maaltijd betekende ook het einde van onze dagen met Jan De Nul. Met een staande ovatie bedankten we hen voor de 3 unieke dagen die we nooit zullen vergeten. Een Belgisch bedrijf met wereldinvloed, een goede stimulans voor de entrepreneurs onder de studenten.



Gepakt en gezakt vertrokken we toen met bussen naar El Valle. Een slingerende bergweg zorgde voor prachtige uitzichten. El Valle is een klein dorp met groeiende faciliteiten voor toeristen. We verblijven in de hotels Don Pepe, El Valle en Pekin. Drie hotels die met ons hun jaaromzet verdubbelen denken we want er zijn slechts enkele toeristen in het hotel. De kamers zijn rudimentair, maar erg gezellig ingericht. Al snel wordt ook de chill-out room op het dak ontdekt, inclusief hangmatten en zeteltjes.



De avondmaaltijd bestaat uit, je kan het misschien al raden: rijst met kip en...geen ananas in dit tropisch land...maar wel een lekkere banaan met kaneel en nog wat kruiden.

Snel aankleden voor een luchtige, korte wandeling....dachten we...Verdeeld in groepen trokken we de bergen in op zoek naar beestjes. Een pad, sprinkhaan, twee krekels en een helse tocht naar boven stonden we bovenaan de berg met een panoramisch zicht op de vallei by night. Mooi en winderig... De oorsprong van die wind wordt natuurlijk vakkundig uitgelegd door professor Verbakel.


Teruggekomen in het hotel trekken enkelen nog naar de lokale bar en karaoke waar de pintjes aan 65 cent veel aantrek hebben.


Morgen vroeg opstaan voor de canopy en het bergmeer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten